Una vaga paradoxal

Escric aquesta breu reflexió sense saber, a hores d’ara, el resultat quantitatiu i qualitatiu de la convocatòria de vaga general. He de dir, però,  que aquest matí m’ha semblat observar més tranquil·litat i normalitat que no pas desgavell i desordre. Haurem d’esperar al vespre per a passar comptes i analitzar el seu impacte.

 

L’anàlisi resultant, sigui la que sigui, no canviarà massa la meva opinió sobre la vaga i jo que he tingut l’oportunitat de viure’n més d’una, manifesto avui la meva perplexitat més absoluta. Veiem

 

Una protesta convocada amb tres mesos d’antelació per a respondre a una reforma laboral que, en aquell moment, no era coneguda en profunditat i a una política econòmica del Govern socialista que, en termes generals, els sindicats han compartit fil per randa i que, fins i tot amb bona mesura, se n’han responsabilitzat.

 

Una vaga convocada contra el Govern socialista? És difícil de creure ja que veiem a insignes portaveus del Govern del PSOE donant un discret suport a les declaracions dels líders sindicals espanyols i oferint un tracte cordial davant d’un moviment que aparentment cerca la profunda desqualificació de la seva política.  Les reiterades manifestacions de comprensió i tàcita acceptació del moviment vaguista, per part de destacats membres del Govern per tal de no trencar amb els sindicats sorprèn i commou.

 

Més enllà, si pensem amb el Govern majoritàriament socialista a Catalunya resulta que els socis que han governat el país durant set anys encapçalen manifestacions i per activa i per passiva  hi donen suport. Una vaga contra el Govern Montilla? Doncs no ho sembla.

 

Més encara, hem escoltat aquí i allà d’alguns dirigents polítics i d’algun sindical al·lusions envers el pervers paper de CIU davant la reforma laboral i a més d’un dirigent esventar que la vaga va contra les nostres idees. Sorprenent. Volen vostè més paradoxes? Unes poques més.

 

Quasi el 80% dels ciutadans consultats no volien la vaga, una part molt nombrosa de treballadors hi estaven en contra, els partits polítics de centre i de dreta, formalment en contra, han manifestat la seva comprensió per les motivacions dels sindicats de classe……molts empresaris ens han fet saber que era imprescindible fer la vaga contra el Govern socialista allà i aquí però, òbviament, no compartien la seva convocatòria. Molts treballadors que han votat als socialistes han anat a la vaga per motivacions polítiques malgrat que entenien que no el moment més adequat per fer-la. Algunes institucions públiques s’han sumat incondicionalment a la vaga però no saben, ben bé,  des de quina òptica. I podríem seguir….

 

Gaire bé segur, aquest vespre tothom manifestarà una certa satisfacció, ja que cadascú farà la lectura que  li convingui. Els sindicats per l’hipotètic grau de mobilització, el Govern socialista per la moderació que uns i altres han demostrat i la insuficient mobilització ciutadana, la Consellera Serna perquè els serveis mínims deguts a la comunitat – mai ha parlat del dret al treball- han funcionat bé. Uns perquè el PSOE i el President Zapatero han sortit molt tocats i d’altres perquè ni uns ni altres n’han sortit tant…….. i podria seguir…..

 

Crec, però, que no cal. Entendre que en el bell mig d’una crisi tant profunda com la que estem patint,  aquest tipus de conducta social serveix per ben poc i que la inevitable instrumentalització d’una eina a la que s’ha de recórrer en situacions extremes – la vaga general – s’ha banalitzat penosament. Es veu que després de tants mesos d’ocultació de la crisi primer i de mesures disbaratades després, tocava ara la fer la vaga i avui en tenim la seva acurada representació escènica.

 

Haureu endevinat, es clar,  que no comparteixo ni de lluny els motius de fons ni  de superfície d’aquesta convocatòria de vaga general. Passarem comptes del seu resultat i de les seves implicacions polítiques i socials.

 

 Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s