SORTIR DE LA CRISI. CREAR PROSPERITAT (I)

No discutirem ara l’abast ni la gravetat de l’actual crisi. Ho he fet molt sovint en diversos fòrums.  Les dades que caracteritzen la crisi econòmica son conegudes, a hores d’ara,  pels ciutadans i son força preocupants.

 

 

A tall d’exemple i sense voluntat d’exhaustivitat. Tenim a Catalunya més de mig milió de persones a l’atur amb una taxa quasi del 18%. Des del començament de la crisi, 3er trimestre 2007,  Catalunya ha perdut 400.000 llocs de treball, dels quals 180.000 procedeixen de la indústria. Som el 5è país d’Europa amb el pitjor atur, just després d’Espanya i el països bàltics.

 

 

Segons dades l’Idescat, l’evolució anual del PIB industrial a Catalunya ha passat del 0,2% al 2007 al -12,9% l’any 2009. Les xifres per l’any 2010 al voltant del 0% no permeten tenir esperances fundades per a superar la crisi, més enllà de sortejar la recessió.

  

 

L’endeutament de la Generalitat  arribar fins els 34.079 milions d’euros. Sospito que  anirà més enllà.  El dèficit públic que representa el 2,4% del PIB és, malgrat els esforços per reconduir-lo, molt elevat.

 

 

Segons dades del Banc d’Espanya, la morositat supera per primer cop a la història els  100.000 milions d’euros de préstecs impagats, es a dir 5,5% del total dels diners que les entitats financers tenen prestats a famílies i empreses.

 

 

Resulta evident per a tots que a Catalunya hi ha moltes urgències a les que cal fer-hi front. Moltes. La principal però de totes, és combatre la crisi. Combatre la crisi vol dir créixer sòlidament i reduir amb èxit la xifra d’aturats. Ara bé, no només es tracta de sortir de la crisi sinó de fer-ho amb un bon model de creixement, amb unes condicions adequades i amb garanties suficients per a vèncer l’atur estructural del país, que ens porta al doble d’aturats de la mitjana europea, i a caminar vers la prosperitat.

 

Superar la crisi obliga a treballar en 5 àmbits prioritaris  i fer-ho en tots ells al mateix temps.

 

Els articles successius que aniré escrivint sota el títol “Sortir de la crisi. Crear prosperitat” abordaran àmpliament els àmbits i les solucions per a justificar raonadament que, a pesar de les dificultats per a complir els objectius, sortir de la crisi és possible. No ho farem sols, no sortirem de la crisi sense Europa i Espanya però amb polítiques econòmiques correctes no hem d’ésser precisament dels últims en sortir-ne.

 

Els àmbits als que en referia són els que segueixen:

 

1-Un Govern business minded, business friendly

 

Ens cal un Govern orientat a les empreses, entenent per empresa a empresaris, treballadors, proveïdors, clients i professionals. Cal un nou paradigma d’acció que rau en la complicitat Govern/empresa.  El canvi de xip és impostergable.

 

2- Impuls de les polítiques de competitivitat

 

Créixer vol dir reduir costos per a fer competitives les nostres empreses i estar en igualtat de condicions per exportar els nostres productes a Europa i a la resta del món.

 

La internacionalització, la innovació, la recerca, les universitats i les  tecnologies de la informació són diversos aspectes que haurem d’abordar a l’hora de garantir que les empreses catalanes donin un salt qualitatiu en la seva competitivitat.

 

3- Moderació fiscal

 

Quan en època de crisi forcem totes les tecles per què l’economia reemprengui la marxa, l’augment dels impostos és desaconsellable. És cert que haurem de combatre el dèficit però és contraproduent fer-ho mitjançant un increment indiscriminat d’impostos. Cal fer-ho des de l’austeritat i reduint la despesa.

 

4- Liquiditat

 

Acabar amb les dificultats que les nostres empreses tenen per obtenir finançament és imprescindible. Hi ha mecanismes que poden ajudar, en bona mesura, al finançament de les empreses per tal de que puguin subsistir primer i créixer després. No cal dir, que sense ésser l’únic element, l’activitat del sistema financer és determinant per a permetre que les nostres empreses no segueixin escanyades.

 

 

5- Reforma de l’Administració

 

Vet aquí una de les claus de volta de la creació de prosperitat del nostre país. L’engreixament de l’Administració ha arribat a un nivell pràcticament intolerable amb crisi o sense. L’austeritat, l’agilitat, l’aprimament i l’avaluació són les característiques d’una reforma que cal encetar quant abans millor.

 

 

El tractament d’un sol àmbit dels cinc que he anomenat no ens permetrà resoldre satisfactòriament la perversa dinàmica d’aquesta crisi. El tractament, però, de tot els elements en el seu conjunt,  amb les corresponents mesures específiques ajudarà amb tota seguretat.

 Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s