BONUS I ENDEUTAMENT

 

La Generalitat s’ha vist obligada a posar en marxa una emissió de bonus a particulars amb unes característiques força peculiars. Una rendibilitat del 4,75% d’interès i uns costos d’intermediació de les entitats bancàries del 3%  fins els 1.800 milions d’euros i del 2% per la resta d’operacions. L’emissió podria arribar   fins els 2.500 o 3.000 milions d’euros.

Naturalment el Govern de la Generalitat és lliure de fer una emissió d’aquest tipus. En té tot el dret.  És més, al llarg de la recent història del nostre país altres governs ho han fet. Ara bé, el moment escollit per fer l’emissió evidencia unes dificultats de finançament que francament ens inquieten. Una iniciativa governamental d’aquest tipus quan la legislatura està esgotada és un indicador preocupant de la salut de les nostres finances públiques.

 

Evidentment, la peculiar emissió  ha ajudat a que Moody’s rebaixi la solvència de la Generalitat quan les altres dues agencies de rating – Standard Poor’s i Fitch- ja ho havien fet. Vet aquí un altre motiu de preocupació.  És una mala noticia per a Catalunya que la nova retallada de solvència vingui formulada per una agencia com Moody’s que, alhora ens avisa de què inevitablement els bonus emesos per la Generalitat elevaran encara més el cost de l’endeutament de l’Administració.

 

Es clar que a tothom  li desagrada aquesta situació. Tanmateix hi ha una noticia lligada a aquesta i és que Catalunya com a comunitat autònoma passa a ocupar el darrer lloc de la llista de comunitats atenent a la seva qualificació. Dit amb prudència però amb fermesa, aquesta situació de disminució de  solvència no es compadeix de les reiterades afirmacions fetes pel Departament d’Economia respecte a la impecable gestió de la crisi. Tants i tants debats amb el Conseller Castells, tantes i tantes enganxades amb diputades i diputats del Tripartit al Parlament advertint de l’ineficaç gestió de la crisi i de l’indiscutible possibilitat de millorar-la, perquè ara els fets em vinguin a donar dramàticament la raó.

 

La situació era difícil i ho segueix sent molt, però el balanç de l’activitat del Govern també en matèria econòmica és, malauradament molt deficient.

 

Darrera qüestió que no em puc estar d’esmentar. El 4,75% és una magnífica remuneració de capital que, amb l’excepció d’alguna entitat privada, cap institució financera ha estat capaç d’oferir. El Govern ho ha tingut que fer. Excés? Probablement. Sostinc, però, que encara hi ha un element que crida més l’atenció i esperona la nostra crítica: l’exagerat cost d’intermediació.  No podem compartir-ho.

 

 

El cost de l’emissió de bonus per a la Generalitat es situarà al voltant del 7,75%, en la primera fase, això és cinc vegades superior a la d’altres països europeus. No podem anar bé.  Aquest percentatge afectarà inevitablement i de manera notable al ja gran endeutament de la Generalitat. El proper Govern de Catalunya, sigui de la naturalesa i del color que sigui, ho tindrà molt  i molt magre.

 

Malgrat tot, vull avançar que l’emissió de bonus serà un gran èxit de públic i que, molt probablement, el Govern n’emetrà més. De tot això és evident que els ciutadans no en tenen cap culpa però el cost desmesurat l’acabarem pagant entre tots plegats i molt especialment aquells que menys tenen. 

 

 

 

 

 

 Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s