La reforma de l’Administració

El repte de tots els reptes del nou Govern és sortir enfortit de la crisi. Per a fer-ho cal créixer sòlidament, sosteniblement i crear ocupació. Aquest és el compromís indefugible de CIU amb la ciutadania.

 

Per a tot això, el Govern està instrumentant un conjunt de polítiques econòmiques en tots els àmbits per ajudar a la reactivació de l’economia i poder combatre la crisi, tot tenint en compte, com és natural, la dependència de l’economia catalana de l’espanyola i  de la resta d’Europa.

 

Els fets succeïts al llarg d’aquests darrers dies no ens ho posen gens fàcil. La crisi del Magrib provocada per les revoltes populars amb l’encariment del preu del  petroli i el consegüent augment de la inflació, l’anunci de la inevitable pujada dels tipus d’interès per part del Banc Central Europeu, la dramàtica situació que viu el Japó, degut als problemes energètics i la complicada situació de les borses arreu, llasten les expectatives per a sortir aviat de la crisi.

 

Tot i les grans dificultats existents, aquest Govern i el Grup Parlamentari que el defensa estan conjurats per a sortir de la crisi comptant evidentment amb els protagonistes principals: empresaris i treballadors. Res és possible sense ells.  

 

Ara bé, més enllà de les polítiques  urgents de cada dia, hi ha un aspecte essencial que ens ha de permetre apostar per la competitivitat i  el reequilibri de les finances de la Generalitat,  tot mobilitzant el millor de les nostres energies. Aquest eix imprescindible és la reforma de l’Administració. Dit en paraules més senzilles: en bona mesura, el Govern de CIU serà jutjat electoralment parlant, per l’èxit  en la sortida de la crisi i per l’abast i el rigor de la reforma de l’Administració.

 

Reforma que no es pot fer d’un dia per l’altre. És tracta d’una feina mesurada, ponderada i rumiada des de fa molt temps i que s’ha d’anar desenvolupant durant aquests propers quatre anys. Sense precipitació però sense dilacions.  Cal anar passa a passa, sense perdre el nord i tenint en compte que un canvi de l’Administració en profunditat és essencial per l’esdevenidor de Catalunya.

  

 

Aquesta reforma s’haurà de materialitzar en tres grans etapes:

 

La primera és una etapa de xoc. Ara per ara, el Govern hi està treballant, activament. Es tracta de implementar una reducció de costos a curt  termini. Té a veure amb les disminucions significatives de despesa sense afectar en cap moment els serveis essencials. Alhora que s’executa una reducció dels costos de personal i un ajornament de les  decisions estratègiques respecte de les inversions que ens calen i que aparentment serien impostergables.

 

Quan el Govern hagi transitat abastament en aquest marc, haurà d’endegar una segona etapa d’avenços qualitatius en la millora de l’eficiència de l’Administració. Aquesta requerirà una anàlisi acurada de la gestió financera, de la revisió de les prestacions i del millor rendiment de totes les institucions vinculades a la mateixa.

 

Aquestes dues etapes ocuparan  ben bé la major part de la legislatura. Un cop fetes, caldrà endegar la definitiva. La  menys urgent però la més substancial. I consistirà  en adequar l’Administració catalana als nostres temps des del punt de vista de l’orientació estratègica del Govern i de la seva vocació reformista.

 

Dit d’una manera més planera: contingut el creixement de l’Administració, acarada la voluntat d’aprimament de la mateixa, sanejats els elements crítics i polèmics  i obtenint millores substancials d’eficiència, haurem de treballar, amb unes bases fonamentades cap a la nova Administració catalana del segle XXI. Vet ací el nostre compromís de fons.  

 

 

 Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s