Després de les eleccions

No cal estendre’s en la valoració quasi unànime dels resultats de les darreres eleccions municipals i autonòmiques. Poques vegades el consens d’analistes, periodistes i polítics ha estat tan universal. Com en tota anàlisi només la pinzellada fina permet descriure aspectes diferents de la pinzellada gruixuda. És, però, el propòsit d’aquest escrit reflexionar uns instants respecte el que crec que seria la naturalesa adequada dels pactes postmunicipals a Catalunya.

 

Hi ha opinions per a tots els gustos, es clar, i,  de fet,  tinc la sensació de no coincidir gaire amb moltes coses de les que escolto aquests dies. Però vull dir clar i alt que només  una política d’aliances que posi al capdavant el respecte inequívoc per la llista més votada, és la que s’ajusta al sentir i a les necessitats de la ciutadania i als nostres interessos com a partit polític.

 

No és aquesta una qüestió de principis, si no que neix de la percepció d’un quadre polític prou ric i matisat com per fer valdrà l’aspiració d’una mirada més llarga que l’exclusiva del pacte local l’endemà de les eleccions.

 

No és una qüestió de principis  però tampoc és un mer càlcul electoral. Hauríem d’ésser capaços de convèncer als nostres dirigents locals primer, als nostres adversaris després i els ciutadans en general, de què en aquest moment concret de la vida política catalana on la crisi – el nostre principal repte – i l’abstenció de tanta i tanta gent fan aconsellable una aposta nítida, transparent i determinada en defensa  de la llista més votada.

 

Exclou aquesta orientació algun pacte  puntual en algun indret de Catalunya? Doncs no. Parlo naturalment de la tendència de fons de la nostra posició.  Aquesta aposta hauria de permetre emplaçar políticament  al PSC i al PP a que actuïn de la mateixa manera i explicar abastament als electors com uns i altres veiem el que convé fer. Fins i tot, la seva negativa – si es produís –  no ens hauria de fer canviar la nostra orientació de fons.

 

Cal tenir en compte,  que la legislatura dura 4 anys, que la política dona molts tombs, que la convivència política a les vil·les i les ciutats no és gens fàcil i que els esdeveniments,  grans i petits, condicionen el dia a dia dels consistoris i obliguen a  prendre decisions dràstiques per preservar programes, objectius i conductes…. però tenim marge per a fer-ho. .

 

Crec que CIU ha de enviar un missatge rotund a una ciutadania un xic desorientada i desencisada. Sense subterfugis: mereix governar aquella formació que ha comptat amb el suport majoritari dels seus conciutadans i la que ha guanyat, amb més o menys amplitud,  però, en definitiva,  ha guanyat les eleccions.

 

Els catalanistes no hauríem de dubtar a l’hora de donar suport a aquesta política.

 

 Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s