PACTE FISCAL

Com a portaveu de CIU he participat en la Comissió d’Estudi d’un Nou Model de Finançament basat en el Concert Econòmic que el Parlament va constituir el passat mes de juny per a donar compliment a la Resolució 61/IX aprovada en la sessió plenària del dia 4 de maig. El seu objectiu era analitzar la relació fiscal entre Catalunya i l’Estat, l’actual sistema de finançament autonòmic i la seva incidència sobre el grau de desenvolupament econòmic.

 
Aquest passat divendres,  la Comissió  va acabar els seus treballs amb la votació del corresponent dictamen. Valoro molt positivament la feina de tots els diputats i diputades que han col·laborat durant tot aquest temps.  
 
Ens trobem ara en un moment decisiu,  hem de vèncer la crisi i preparar el país pels propers anys i això requereix un nou model de finançament que es fonamenti en els criteris que hem plantejat en la Comissió. 
 
Cada Grup Parlamentari va presentar la seva proposta de pacte fiscal. La proposta del Grup Parlamentari de CIU es basa, principalment,  en quatre punts.
 
1-    Un model bilateral de relacions amb l’estat espanyol
 
 
2-    Tal i com estableix l’article 204.1 de l’Estatut, es reclama la gestió, la recaptació, la liquidació i la inspecció dels tributs estatals cedits totalment a la Generalitat, que correspon a l’Agència Tributària de Catalunya.
 
 
3-    La Llei del Pacte Fiscal, conformada per tres grans capítols: capítol fiscal, que estableixi i reguli la cessió de tots els tributs que es paguen a Catalunya; capítol financer, que determini els principis i les fórmules de càlcul d’una quota de compensació; i una llei que permeti establir la coordinació bilateral i la revisió i actualització del model.
 
 
4-    La quota de retorn:  la possible contribució a la solidaritat. Cap  Grup s’ha manifestat en contra que Catalunya exerceixi la solidaritat respecte a la resta de pobles d’Espanya. Ningú ho discuteix. El que discutim és el topall i els límits.
 
  
Durant la meva intervenció a la Comissió, vaig reivindicar la necessitat d’un Pacte Fiscal per fer front a la crisi econòmica actual. Es tracta  d’una aspiració majoritària a la societat catalana.  La sentència del Tribunal Constitucional – que va frustrar les nostres aspiracions nacionals –   i la posterior manifestació del dia 10 de juliol va obrir els ulls a centenars de ciutadans que van entendre que no podíem seguir com estàvem i van reconèixer massivament que aquest era el camí a seguir.
 

El Pacte Fiscal ha de servir per garantir l’Estat del Benestar, garantir la societat del benestar vol dir anar més enllà i disposar d’un nou model de finançament que ho faci possible.

 
 
 El nou model de finançament pactat l’any 2009 ha posat de manifest, en els seus primers anys de funcionament, l’existència d’una sèrie d’insuficiències que justifiquen la revisió del mateix.
 
Hi ha uns recursos nets per a Catalunya inferiors al rendiment de la cistella d’impostos cedida i el principi d’ordinalitat no es garanteix. Catalunya és en la 3a posició en capacitat en recursos tributaris, però passa finalment a la 15a en recursos reals rebuts, una vegada aplicats els mecanismes d’anivellament.  Hi ha  6 comunitats autònomes que reben més recursos que Catalunya quan la seva capacitat tributària és inferior a la catalana. Com ens hauríem de conformar amb una ordinalitat d’aquestes característiques?
 
Curt i ras. Necessitem un nou model de finançament. Crec sincerament que aquesta Comissió ha estat el primer pas per aconseguir-ho i estic convençut que ens sortirem. Si més no,  després dels treballs de la Comissió estem tots una mica més esperançats.
 
 Transcripció Intervenció Comissió 28.10.11


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s