A les urnes. La ciutadania té la paraula.

 

 
Desvetllada la primera incògnita a la que feia referència en el meu darrer article- el desenllaç sobre la negociació del Pacte Fiscal- s’obre ara a Catalunya un escenari electoral.  

Havíem arriscat apostant per un Pacte Fiscal amb un ampli suport parlamentari i amb un notable recolzament per part de la ciutadania catalana. Pels grups parlamentaris que vam votar la proposta,  fins i tot amb el suport parcial del partit socialista  el Pacte Fiscal era un bon instrument financer i polític tot representant un gruix sòlid d’aspiracions nacionals.

És cert que el Pacte Fiscal en la línia del Concert Econòmic era quelcom més que un nou sistema de finançament. No cal amargar-ho. A parer meu però, permetia un diàleg constructiu amb l’administració central. La resposta del Govern espanyol ja la coneixem i malauradament no ens sorprèn. En Rajoy l’havia deixat clara hores abans de la trobada amb en Mas. La contundència de la resposta i les formes emprades són inexplicables i demostren més enllà de la clàssica actitud de tants i tants governants espanyols durant la nostra recent història,  una ceguesa política lamentable.

Això ha generat un gran rebombori a la societat catalana, no només en els seus partits polítics sinó a tota la societat que venia d’una manifestació extraordinària com la de l’onze de setembre i amb importants sectors  que havien manifestat els seus dubtes i les seves reticències al Pacte Fiscal per considerar-lo clarament insuficient en relació a les aspiracions més sentides del país.

Pres el pols a la ciutadania i analitzada correctament la situació al President Mas no li ha quedat cap altra alternativa que convocar eleccions. Penso que les coses s’havien posat d’una manera que poques alternatives hi havia i si finalment teníem que convocar noves eleccions a la primavera o a principis d’estiu millor fer-ho quant abans.

He estat sempre partidari d’esgotar totes legislatures. No m’agraden els avançaments electorals però crec, sincerament,  que Catalunya passa ara per una situació excepcional. Com va dir ahir el President Mas,  davant situacions excepcionals , mesures excepcionals i la convocatòria d’aquestes eleccions ho és.

La convocatòria té una urgència que no se’ns amaga. En un escenari greu com el que pateix Catalunya, les catalanes i els catalans  han de prendre la paraula  i han de poder manifestar-se en primera instància respecte del contingut dels programes electorals com creguin convenient. Els continguts dels programes electorals esdevenen, a hores d’ara, una qüestió fonamental.

El debat polític a Catalunya no pot girar entorn a comentaris, intuïcions, rumors, pronunciaments,  l’hem de conduir cap a l’intercanvi creatiu i ric des del punt de vista de les opinions que sens dubte ajudarà a què cadascú sàpiga què vol, com ho vol i que, més enllà dels desitjos d’uns i d’altres,  prenguem consciència de l’estat d’ànim precís que hi ha en el país en aquests moments.

El contingut dels programes electorals i el seu compliment marcaran aquesta fase de la vida  política catalana i en funció d’ells tindrem una imatge nítida  de què volem i a què aspirem els catalans.

Hi ha moltes coses de les que parlar i ho farem abastament al llarg d’aquestes properes setmanes. És l’hora ara d’insistir en dues idees que entenc claus: la primera,  la naturalesa democràtica del debat i la seva intensitat i la segona la participació massiva dels ciutadans a les urnes. Els polítics i les institucions hem de garantir la primera i procurar la segona.

No cal que tinguem por dels propers anys que venen sinó que cal que actuem ara per condicionar exactament com s’han de fer les coses. És l’hora de discutir civilitzadament, amable i constructiva tota la problemàtica. Ara és el moment de què cadascú digui la seva tot respectant l’opinió del proïsme.

Tenim una gran oportunitat per a connectar amb profunditat amb les aspiracions dels país i que els ciutadans comprovin que als seus polítics els mouen els ideals, les idees, les propostes i un afany innegable de servei a les persones, a totes i a cadascuna. Ara és l’hora per derrotar als sectors més refractaris i violents de la societat amb els que ens topem dia a dia. No és plat de gust sentir-se insultat matí, tarda i nit quan entrem i  sortim del Parlament i vull creure que tot això és reconduible si massivament els ciutadans anem a votar.

L’esbroncada agre, permanent contra els polítics en general, sense matisos  ha de transformar-se en una percepció clara de que el país té l’energia suficient per discutir civilitzadament, manifestar sense por totes les seves aspiracions i fer gala de la tolerància i el respecte que,  sempre calen, però particularment ara en un moment delicat com aquest.

Vull afegir sense dessimul que el debat sobre la crisi hi serà present, hi ha de ser perquè aquest segueix sent el tema principal del moment present de Catalunya i amb la seva resolució adequada i justa ens hi juguem molt.  

El balanç de l’acció de Govern i les mesures per a vèncer definitivament la crisi ocuparan un lloc de primera fila en la campanya. És imprescindible que així sigui però tota aquesta reflexió anirà acompanyada de la importància de tot allò que nacionalment els catalans i els espanyols volem.

Cal esperar de tots els ciutadans començant es clar pels polítics de tots els partits  una visió elevada, generosa i cordial sobre l’esdevenidor.  La novena legislatura ha mort, preparem-nos per la desena que promet ésser una de les més apassionants que Catalunya hagi viscut com a nació. 

Serà amb la nova composició del Parlament on quedarà prefixada la ruta que haurem de seguir durant els propers anys. Estem en el primer minut del partit i queda molt joc per endavant però és el poble de Catalunya qui té la paraula.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s