Catalunya. Moments transcendents

A parer meu Catalunya viu el moment polític i econòmic més delicat des del  23 de febrer de l’any 1981.

Les raons d’aquesta situació tan extrema son diverses però les tres fonamentals son les que segueixen:

1. La persistència tenaç i obstinada de la crisi econòmica que es concreta avui en una fase recessiva a Europa, de particular duresa a Catalunya. Les xifres del decreixement de la nostra economia en aquests darrers trimestres parlen per si soles.

2. La transició nacional. La manifestació de l’onze de setembre de l’any passat i les eleccions anticipades del 25 de novembre amb el corol·lari dels seus controvertits resultats inauguren una etapa que,  al voltant del dret a decidir,  convoca a la ciutadania de Catalunya a expressar políticament – mitjançant una consulta –  les seves aspiracions nacionals.

3. La seqüència, sembla que sense un previsible aturador, de grans i petits  casos  de corrupció econòmica i política a l’Estat i a Catalunya ha propiciat un marc de desafecció política generalitzada. Per dir-ho prudentment, amplis sectors d’opinió del país  posen en tela de judici l’actual estat de les coses des del punt de vista de la concepció democràtica de les formes de convivència.

No hi ha cap solució fàcil per a abordar amb èxit les tres qüestions problemàtiques en la seva totalitat. No hi ha cap drecera. Ans al contrari. La solució que es requereix és de conjunt i obliga a actuar sobre les tres realitats alhora. Probablement la progressió adequada en algun dels tres àmbits ajudaria a resoldre, en part, els altres dos però no tenim, a hores d’ara,  cap mena de seguretat.

Davant d’aquesta situació cal preguntar-nos que depèn de nosaltres?

El marge de maniobra per a fer front la crisi és relativament petit. En bona mesura, la intensitat de l’ajust pressupostari ha volgut ser una resposta només parcial. Seguir amb l’inevitable ajust pressupostari, pausant el seu ritme i apostant per certes polítiques de reactivació econòmica hauria d’ésser el nostre principal objectiu. Cal estructurar les polítiques de reactivació amb un pla de xoc i impulsar un instrument de concertació estratègica amb els agents socials i els diversos grups parlamentaris

Pel que fa a la transició nacional cal donar tàcticament les passes adequades per a la preparació d’una consulta que hauria de produir-se dins d’un marc de legalitat si volem que els resultats tinguin valor polític i jurídic alhora. L’objectiu del nostre partit, de la nostra coalició i del nostre Govern, hauria d’ésser aprofundir en la consciència nacional de centenars de milers de catalans amb la voluntat inequívoca del dret a decidir.

No és una feina fàcil però només la progressió de la consciència social dels catalans i les catalanes pot permetre inclinar la correlació de forces cap al nostre costat. No en tenim garanties però aquest horitzó no es desvetllarà només a cops de voluntarisme. La determinació política esdevé imprescindible, l’entusiasme indispensable però només la vocació majoritària del poble català pel dret a decidir resultarà decisiva.

Pel que fa a la corrupció no podem perdre de vista que el conjunt dels polítics catalans és honest i que son milers els servidors públics que han treballat amb dedicació i honestedat per a fer que la ciutadania visqui en graus creixents de llibertat i justícia. Cal però una actitud de combat actiu contra el fenomen de la corrupció. Hi ha molta gent interessada en desqualificar i desautoritzar la política i els polítics pensant que un retorn al passat o una aventura a un futur revolucionari són possibles. Des de CDC sabem el pa que dona ambdues coses. Exigir responsabilitats específiques en cada cas de corrupció provada i demanar-ne la seva assumpció esdevé imprescindible.

Es sobrer dir que com a partit al servei de les persones no llençarem la tovallola però al país li convenen idees clares, solucions adequades i molta determinació per seguir endavant. Això si depèn clarament de nosaltres.Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s