Projecte de Llei Impostos Ambientals

Parlament

El Ple del Parlament va acordar ahir que continués la tramitació del Projecte de Llei sobre Impostos Ambientals, en rebutjar l’esmena a la totalitat que hi havia presentat el PPC, per 19 vots a favor d’aquest grup i 110 en contra de la resta.

La cambra va rebutjar la Proposició de Llei d’ICV-EUiA que plantejava també dos impostos d’aquest tipus, ja que va aprovar les esmenes a la totalitat que hi havien presentat CiU i el PPC, per 85 vots a favor (CiU, ERC i PPC) i 44 en contra (PSC, ICV-EUiA, C’s i CUP).

El Conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va presentar el projecte, i va argumentar que, a més de ser instruments per a la recaptació, els nous impostos també han de servir per incentivar conductes més respectuoses amb el medi ambient per part dels agents econòmics. A més, va apuntar que es creen seguint recomanacions de la Unió Europea i que tenen antecedents en altres comunitats autònomes i països europeus. El govern preveu que entre els tres impostos es podrien recaptar prop de 50 milions d’euros anuals, que en part servirien per finançar inversions per millorar la qualitat del medi.

El Projecte de Llei crea un primer impost sobre les emissions contaminants d’òxids de nitrogen a l’atmosfera que produeix l’aviació comercial, durant les fases d’aterratge, rodatge i enlairament, en un aeroport que pertanyi a una zona de protecció especial; els subjectes passius són les companyies aèries i les persones físiques o jurídiques que operen el vol que surt des d’un aeròdrom de Catalunya sotmès al gravamen.

El segon impost és sobre la producció termonuclear d’energia elèctrica, per la seva incidència en el medi ambient; el projecte preveu que quan l’impost entri en vigor deixi d’aplicar-se el gravamen de protecció civil a les centrals nuclears perquè no hi hagi doble imposició.

El tercer impost grava l’emissió de gasos i partícules a l’atmosfera, en concret d’òxid de nitrogen, diòxid de sofre, partícules en suspensió i carboni orgànic total, generats en determinades instal·lacions industrials i de combustió, com ara refineries de petroli i gas, fàbriques de ciment i de materials plàstics i explotacions mineres.

Van participar en el debat de les dues iniciatives: Marc Sanglas (ERC), Jordi Terrades (PSC), Santi Rodríguez (PPC), Jordi Cañas (C’s), Quim Arrufat (CUP) i jo mateix.

Us passo a continuació el link de la meva intervenció per si fos del vostre interès.

  Transcripció Projectes

http://www.parlament.cat/web/actualitat/canal-parlament/sequencia/videos?p_cp1=7038598&p_cp2=7040245&p_cp3=7039982

 Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s