Lliures. El catalanisme polític posat al dia. La Vanguardia. 24.10.16

4-1-1247186182_lavanguardia_20161024_cat_cat

Un bon amic meu sosté, que Catalunya ha mutat genèticament i que el gruix de la ciutadania ha esdevingut independentista. No puc compartir aquesta afirmació. Penso que conté una notable dosi d’optimisme voluntarista i tendeixo a creure que per raons diverses i justificades, els catalans i les catalanes estem, des del punt de vista polític,  més inflamats que modificats genèticament.

Els fets demostraran durant els propers anys – pocs- quina de les dues  percepcions s’ajusta millor a la realitat. És indiscutible, però, que bona part d’aquest país nostre es troba en mig del foc creuat. La polarització política és brutal i la seqüència dels resultats electorals ha generat dos blocs aparentment irreductibles. Inevitable? Hem de resignar-nos?

També és una constatació empírica, l’ensorrament del catalanisme polític de centre. Només un romàntic o un mal informat podria negar-ho. La situació política i econòmica objectiva i nombrosos errors ens han dut a un crític desenllaç,  impensable fa només uns quants anys. Malauradament, avui, el catalanisme que defensa el dret a decidir,  però  no és políticament independentista,  resulta, des del punt de vista organitzatiu, bastant irrellevant. Em sap greu dir-ho,  però és la veritat.

No cal dir que un munt d’iniciatives- totes ben intencionades- han tractat d’omplir aquest buit. Totes mereixen respecte pel compromís que els seus valedors demostren,  però la majoria d’aquestes accions no tenen l’aspiració de convertir-se en un instrument polític. Comprenc que no la tinguin. Tanmateix, això esdevé un obstacle fonamental.  Penso que les catalanes i els catalans, que avui se senten orfes a l’hora d’anar a votar,  necessiten,  un projecte polític que estigui en sintonia  amb allò  que  pensen  i amb allò que  han cregut durant molt anys. Amb aquest objectiu  i amb la modesta voluntat d’ésser útils, neix Lliures. Defensant les llibertats. Un moviment que es vol polític i que manifesta, des del seu moment fundacional, el propòsit de respectar tothom. Convençuts de què sense respecte i sense tolerància no hi ha camins alternatius a la crítica situació angoixant que patim.

Quines són les principals senyes d’identitat de Lliures? El catalanisme polític posat al dia, el liberalisme humanista de la segona dècada del segle XXI i un europeisme  compromès en la defensa d’una nova Europa molt més exigent que l’actual. Es tracta de bastir un  moviment que aspiri a fer néixer un partit polític que pugui aturar, entre altres coses, la perillosíssima  deriva de creixent  esquerranització radical en la qual ha entrat el país. Alhora ha d’ésser capaç de plantar cara als devastadors populismes de dreta i d’esquerra  que banalitzen el nostre present i comprometen el nostre futur.  Un corrent de pensament i acció que, aprenent dels molts errors comesos, vulgui  influir a Catalunya durant les properes dècades. I que, malgrat la veterania d’alguns, posi  l’accent en l’aportació il·lusionada dels joves en la projecció i materialització de les seves esperances. Això és Lliures. Defensant les Llibertats.

Té, també, la finalitat d’ajudar a sumar i sumar iniciatives compromeses des del punt de vista polític  i que sentin la imperiosa necessitat de crear una eina política de bell nou. Sospito que la mera agregació de sigles, partits, associacions, grups, etc…. no resol l’autèntic problema de fons. Els catalans que ho demandin  han de poder comptar amb un nou partit l’any 2017 que defensi els principis i les polítiques a dalt apuntats. Ho ha de fer respectant la llei i dialogant  amb els seus amics i adversaris polítics. Ha de tenir un estil propi clarament definit on els joves siguin els hereus naturals de tot aquest impuls i ensems protagonistes

Sens dubte, es tracta d’una aposta complexa, difícil que hom pot considerar un pèl  arriscada – ja ho sé- per intentar sortir de la crispació que avui divideix Catalunya. Es vol salvar el llegat, el present i el futur del corrent polític més fructífer que ha donat la Catalunya contemporània: el catalanisme.

Res està perdut, però menys encara guanyat. Els promotors d’aquesta iniciativa són ben conscients de les dificultats objectives per què aquest nou projecte qualli.  No accepten la resignació que paralitza. Saben que només la mobilització conscient, entusiasta i decidida  d’una part important del poble català que ha confiat sempre en aquesta orientació política,  farà possible que Lliures vagi endavant.

Es mouen entre la incertesa i l’esperança, però hom vol creure que es pot resoldre la primera, apel·lant a les virtuts i el compromís dels catalans i les catalanes de les millors hores.

lliures-el-catalanisme-politic-posat-al-diaDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s